Partners

Informatie over wanneer je weet of denkt dat je partner seksverslaafd is.

Is jouw partner seksverslaafd?

Wat te doen als je denkt dat je partner seksverslaafd is?
Dat moet vreselijk voor je zijn. Of je man of vriend nu seksverslaafd is of niet, dat je het je afvraagt, stelt je voor vervelende gedachten. Je voelt je onveilig in de relatie, er zijn geheimen, vertrouwen is beschadigd. En: je bent onzeker, ook over jezelf en bijvoorbeeld je eigen seksualiteit en aantrekkelijkheid.

Je weet niet meer hoe je hem kunt vertrouwen.
Je partner blijkt een geheim te hebben gehad dat je hebt ontdekt. Plotseling blijkt hij al een tijd iemand anders te zijn dan je hebt gedacht. Dat maakt de relatie onveilig.

De vraag nu is praktisch: wil je er samen uitkomen, wil je de mogelijkheid houden er met hem uit te komen? Soms verbeteren relaties zelfs na een crisis.

Hierbij alvast drie tips waar je misschien nu al wat aan hebt:

\

Geef jezelf de tijd

Geef jezelf de tijd uit te vinden wat jij wilt. Zet niet meteen je gevoelens om in gedrag. Je kunt op elk moment stoppen. Als je een seksverslaafde partner hebt, doe je er goed aan zijn seksverslaving als het probleem te zien. 

Alhoewel seks en seksualiteit intiem, bijzonder en belangrijk zijn, zijn ze dat op de momenten dat hij masturbeert, sekslijnen belt of plaatjes kijkt, helemaal niet. Het is seks, maar het had ook gokken, eten of gamen kunnen zijn.

Daar wordt jouw pijn en de aantasting van jouw identiteit niet minder van, maar als je met hem door zou willen, doe je er goed aan hem als een verslaafde te zien niet als een perverse sekser.

\

Omgaan met leugens en bedrog

Iedere verslaafde, ongeacht het middel of gedrag waar men aan verslaafd is, bagatelliseert de hoeveelheid, en verheimelijkt die ook. Verslaving is een ziekte die is omgeven met geheimen, met list en bedrog. Dat is een integraal onderdeel van de aandoening.

Op een gegeven moment kan een partner een expliciete vraag stellen, omdat ze iets vreemds heeft waargenomen. De meeste verslaafden zullen op dat moment ontkennen, niet zelden op zeer verontwaardigde toon. Veel partners laten zich hier korte of langere tijd door intimideren. Terwijl ze aan hun gevoel hebben gemerkt dat er iets niet klopt, slikken ze het verhaal dat ze te horen hebben gekregen.

Dit is achteraf, als de verslaving toch aan het licht is gekomen, ook vaak een van de moeilijkste dingen om te verteren, dat je je eigen gevoel zo negeerde.

\

Ook tijd voor jou

Iedere verslaafde gaat met zijn gedrag over grenzen. De mensen die het dichtst om hem heen staan hebben daarmee automatisch ook een grenzenprobleem: wat tolereer ik wel, en waar ligt een absolute grens?